Skip to content
Ajankohtaiset | Artikkeli

Jessikan matka kohti unelmia 

Rinnekodit Omakoti Sofia -asumisyksikössä asuvalla Jessikalla on pian edessä muutto omaan kotiin. Uusi arki tulee pitämään sisällään paljon enemmän vastuunottoa omasta elämästä, mutta juuri sitä Jessika on harjoitellut jo parin vuoden ajan Omakoti Sofiassa.

Jessika arvelee, että Rinnekodin ohjaajilla ja kavereilla tulee häntä ikävä, kun hän muuttaa asumaan omaan kotiin.

Rinnekodit tarjoaa valtakunnallisesti sote-palveluita erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Omakoti Sofia on 22-paikkainen asumisyksikkö, jossa kehitysvammaiset tai autisminkirjon nuoret aikuiset harjoittelevat tavoitteellisesti itsenäistä elämää. Kahden vuoden aikana Jessika on opetellut määrätietoisesti asioita, joita yksin asuessa täytyy osata: ruoanlaittoa, siivousta, pyykinpesua, oikeaan aikaan heräämistä ja lääkityksestä huolehtimista. Hän on kantanut vastuuta asioistaan, sillä omilleen muutto on ollut alusta alkaen tähtäimessä. Jessika ei ole tarvinnut juurikaan tukea.

”Olemme olleet lähinnä kanssaeläjiä Jessikalle. Hän on myös näyttänyt omatoimisuudellaan esimerkkiä muille asukkaille, ja he ovat hänen innostamanaan oppineet yhtälailla uusia asioita. Olemme ylpeitä Jessikan edistysaskeleista ja siitä, että voimme tehdä itsestämme niin sanotusti tarpeettomia ja hän voi siirtyä elämässään eteenpäin”, kuvailee Omakoti Sofian ohjaaja Salla.

Mestarikokin bravuurina pasta

Uusi arki tulee pitämään sisällään samoja asioita kuin tähänkin saakka Omakoti Sofiassa, mutta ilman ohjaajien tukea. Jessikan arki täyttyy kodinhuoltaja-tutkinnon opiskelusta Suomen Diakoniaopistossa ja tällä hetkellä hän suorittaa keittiötöitä sisältävää harjoittelujaksoa Sodexolla. Harjoittelujakso ei ole Jessikan ensimmäinen ”oikea” työpaikka, sillä kokemusta on karttunut myös gluteenittomasta erikoiskahvilasta ja toisesta Sodexon yksiköstä. Harjoittelujaksot ovat tukeneet itsenäisen elämän opettelua, kuten kokkausta, mikä onkin sanavalmiin Jessikan mielipuuhaa. Siivous sen sijaan ei ole yhtä hohdokasta. Jessika kertoo osaamisestaan:

Osaan tehdä hyvin ruokaa ja olen kokannut paljon koko yksiköllemme. Pastaruoat ovat suosikkejani. Ikinä en ole saanut kavereiltani huonoa palautetta ruoasta – he ovat nimittäneet minut mestarikokiksi.

Uusi koti on muuttamista ja muutamaa huonekalua vaille valmis.

”Koti on jo sisustettu, muutamia huonekaluja täytyy vielä hankkia – ja verhot ja matto, sillä äiti on tulossa kylään tekemään tupatarkastuksen”, Jessika sanoo nauraen.

Omat säännöt uuden elämän tueksi

Alun perin Oulusta pääkaupunkiseudun vilinään muuttanut Jessika suhtautuu rennolla otteella uuden arjen kuvioihin.

”En ole vielä miettinyt tarkkaan, mitä teen vapaa-ajalla uudessa kodissa. Pidän pyöräilystä ja katson tv:stä Sykettä, Simpsoneita ja Salkkareita. Uudessa elämässäni odotan kuitenkin eniten omien sääntöjen rakentamista.”

Jessika arvelee pilke silmäkulmassa, että ohjaajilla ja kavereilla tulee häntä ikävä. Hänellä tulee puolestaan ikävä kavereita ja löylyttelyä ”saunatiimin” kanssa.

Yhteyttä ystävien kanssa tullaan varmasti pitämään ja Jessika lupaa tulla visiitille yksikköön.

Henkilöt esiintyvät artikkelissa ilman sukunimiä omasta toiveestaan. Juttu on julkaisu Ketju-lehdessä 24.5.2024.

Teksti ja kuva: Leena Åkerberg, viestintäpäällikkö

itsemääräämisoikeus Kehitysvammapalvelut