Skip to content
Ajankohtaiset | Medialle | Tiedote

Omavalvonnan seurantahavainnot ja kehittämistoimenpiteet 1/2025

Raportoimme kolme kertaa vuodessa Rinnekotien omavalvontaohjelmaan liittyvistä asioista. Asiat kulkevat Rinnekotien vuosikellon mukaan ja kullekin raportointijaksolle kootaan ajankohtaisia asioita.

Yksityisen palveluntuottajan on sote-järjestämislain 40§:n mukaan varmistettava omavalvonnalla tehtäviensä lainmukainen hoitaminen, tekemiensä sopimusten noudattaminen sekä laadittava omavalvontaohjelma.

Laadun arvioinnit

Palveluyksiköt, tiimit, työryhmät ja johto tekivät keväällä Laadun itsearvioinnit, jossa arvioimme suoriutumistamme SHQS-kriteeristöllä. Kriteeristöön on määritelty laadunhallintajärjestelmää sekä sosiaali- ja terveyspalveluja koskevia vaatimuksia.

Kaikissa kategorioissa on tapahtunut kehitystä, vaikka edelleen löysimme kehitettävää. Tämä onkin työn tarkoitus – parantaa jatkuvasti toimintaamme.

Parhaimmat arvioinnit saivat henkilöstövoimavarat ja osaamisen kehittäminen, joiden eteen on tehty paljon töitä. Myös johtamisen vastuu koettiin vahvuutena.

Kehittämistarpeita löytyi eniten tietojohtamisesta ja tiedonhallinnasta. Näitä on kehitetty systemaattisesti – tiedonhallinnan ja sen hyödyntämisen työstämistä jatketaan suunnitelman mukaisesti. Palveluyksikötasolta löytyi yksittäisiä kehittämistarpeita liittyen mm. perehdyttämiseen ja lääkinnällisiin laitteisiin. Kehittämistarpeille on tehty palveluyksikkökohtaiset kehittämissuunnitelmat ja niiden etenemistä seurataan yksiköiden omavalvonnan avulla.

Laadun itsearvioinnin tunnuslukuja pylväsdiagrammein esitettynä.
Kuva 1. Kaikkien tehtyjen itsearviointien keskiarvot kokonaisuuksina: vuonna 2025 kärjessä edelleen voimavarojen hallinta ja matalin on tietojohtaminen.

Riskienarvioinnit

Palveluyksiköt tekivät keväällä riskienarvioinnin, jossa ne arvioivat ennalta määriteltyjen operatiivisten riskien esiintyvyyttä omassa yksikössään. Suurimmiksi raportoidut riskit liittyvät kirjaamiseen ja perehdyttämiseen.

Tähän on reagoitu varautumalla kirjaamisen sisällölliseen kehittämiseen ja kouluttamiseen asiakas- ja potilastietojärjestelmän vaihtamisen yhteydessä. Myös perehdytykseen on tulossa uusia työkaluja.

Riskikartta.
Kuva 2. Palveluyksiköiden operatiivisten riskien todennäköisyyden ja seurauksen arviointi osoittaa, että kriittisellä punaisella ja oranssilla alueella on muutamia, joihin on reagoitu yksikkötasolla.

Työn riskit on arvioitu ja niissä esiin nousivat työn fyysinen kuormittavuus ja psykososiaaliset riskit. Näitä varten on olemassa ergonomia- ja kinestetiikkakoulutuksia sekä erilaisia työturvallisuuden ja hyvinvoinnin tuen menetelmiä.

Riskikartta.
Kuva 3. Palveluyksiköiden työn riskien todennäköisyyden ja seurauksen arviointi nähdään, että kriittisellä punaisella alueella ei ole riskejä ja oranssilla alueella on muutamia, joihin on reagoitu yksikkötasolla.

Riskien arvioiminen ja analysoiminen on tärkeää varautumisen, turvallisuuden ja sen kehittämisen kannalta. Tätä tullaan korostamaan jatkossakin riskejä arvioitaessa.

Johdon katselmus

Maaliskuussa pidettiin Rinnekotien johtoryhmässä vuoden ensimmäinen johdon katselmus, jossa huomioitiin mm. seuraavaa:

Henkilöstöhallinnon kuulumisia

Ilahduttavaa on ollut, että henkilöstön vaihtuvuus ja sairauspoissaolojen määrä on pienentynyt. Hakijamäärät ovat nousseet rekrytoinneissa.

Tunnuslukuina seurataan säännöllisesti:

Olemme Mieli ry:n Hyvän mielen työpaikka 2025 jo kolmantena vuotena peräkkäin. Työterveyshuollon palvelutoimittajaksi muuttui Mehiläinen. Työkykyjohtamisen kehittäminen ja työkykytapausten haltuunotto on aloitettu. Arvostavan kohtaamisen hanke ja valmennukset käynnistyneet ja konsernin DEI-työryhmä (moninaisuus, yhdenvertaisuus ja osallisuus) on käynnistänyt toimintansa.

Turvallisuus

Strategian tavoitteena on kehittää turvallisuuskulttuuria. Keinoja tähän ovat

Käynnissä on 1000 turvallisuustekoa kampanja, jonka tarkoitus on osallistaa ja tuoda esiin positiivisia turvallisuustekoja.

Työtapaturmien määrä on Rinnekodeilla suhteellisen suuri ja tätä varten meillä on käytössä toimintamalli työtapaturmien vähentämiseen. Toimintamallin avulla seurataan työtapaturmataajuutta ja kaikki vakavat työtapaturmat tutkitaan.

Ajankohtaista

Alkukevään aikana palveluyksiköt ovat päivittäneet jälleen omavalvontasuunnitelmansa ja ne löytyvät palveluyksiköiden nettisivuilta. Suunnitelmat on tehty Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 27 § mukaisesti ja pohjana on toiminut Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen mallipohja omavalvontasuunnitelmasta. Suunnitelmien tekemisessä on osallistettu henkilöstöä ja asiakkaita.

Keväällä on myös päivitetty elintarvikehygienian omavalvontasuunnitelma ja seuraavaksi päivitykseen tulee lääkehoitosuunnitelma. Kevään aikana tullaan pitämään koulutusta asiakkaan palveluun tai kohteluun liittyvän epäkohdan ilmoittamisesta.

omavalvonta omavalvontasuunnitelma