Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Blogi

Hallitusohjelman sote-korjaussarjaa tarvitaan kipeästi!

Sosiaali- ja terveysalan toimintaedellytysten turvaamiseksi on tehty töitä laajalla rintamalla. Myös uuteen hallitusohjemaan on nostettu monia toimenpiteitä, jotka toteutuessaan vauhdittavat hyvää kehitystä, kirjoittaa Rinnekotien liiketoimintajohtaja Leila Rutanen.

Rinnekotien liiketoimintajohtaja Leila Rutanen katsoo hymyillen kameraan.
Hallituksen kaavailemat muutokset ovat alalle tervetulleita ja niiden toteuttamisella alkaa olla kiire, kirjoittaa Leila Rutanen.

Uusi hallitus pyrkii erilaisilla toimilla vähentämään henkilöstön kuormitusta ja kohdentamaan työaikaa asiakastyöhön. Nämä muutokset ovat alalle tervetulleita ja niiden toteuttamisella alkaa olla kiire. On hyvä, että hallitusohjelma tavoittelee ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistusta. Sote-alan koulutuspaikkoja luvataan lisätä ja koulutusta kehittää siten, että se mahdollistaa tehtävärakenteen ja työnjaon kehittämisen ja vastaa nykyistä paremmin työelämän osaamistarpeisiin. Työvoiman riittävyys edellyttää myös työperäistä maahanmuuttoa. Olisiko aika nyt kypsä EU:n ulkopuolelta tulevien henkilöiden ammattipätevyyden saamisen helpottamiseen?  

Olisiko aika nyt kypsä EU:n ulkopuolelta tulevien henkilöiden ammattipätevyyden saamisen helpottamiseen?  

Henkilöstön riittävyyden takaamisessa avainasemassa ovat byrokratian ja liian tiukkojen kelpoisuusehtojen purkaminen, teknologian kehittäminen sekä hyvä johtaminen. Myös tietojärjestelmien yhtenäistäminen ja tiedon sujuva liikkuminen on tärkeää. Tällä hetkellä toimimme järjestelmäviidakossa, mikä lisää kustannuksia ja työkuormaa sekä pahimmillaan vaarantaa asiakasturvallisuutta.

Hallitusohjelmassa on myös tärkeä maininta siitä, että vammaisten henkilöiden erityistarpeista ja palvelun jatkuvuudesta huolehditaan hankintalain säädösten puitteissa. Hallitusohjelma ohjaa huomioimaan julkisia hankintoja tehtäessä palvelujen jatkuvuuden sekä mahdollisuudet räätälöityihin suorahankintoihin. Näin turvataan toimintaedellytykset sellaisten sosiaalipalveluiden tuottamiselle, joiden palvelunkäyttäjillä on elämänmittaisia, erityisiä ja yksilöllisiä tuen tarpeita.

Me Rinnekodeilla haluamme osaltamme tukea sote-alan toimintaedellytysten kehittymistä ja olla jatkossakin hyvä kumppani hyvinvointialueille. Olemme iso palveluntuottaja, mutta silti ketterä ja muuntautumiskykyinen toimija. Pystymme tarjoamaan monipuolisia palveluja eri asiakasryhmille ja räätälöimään erilaisia palveluja asiakkaiden yksilöllisiä palvelutarpeita vastaaviksi.

Olemme iso palveluntuottaja, mutta silti ketterä ja muuntautumiskykyinen toimija.

Kannustan hyvinvointialueita omalta osaltaan edistämään alan toimintaedellytysten turvaamista hallitusohjelman hengessä ja tiivistämään markkinavuoropuhelua yksityisten palveluntuottajien kanssa. Yhdessä voimme rakentaa sosiaali- ja terveyspalveluista toimivan ja kaikille sopivan kokonaisuuden.  

Leila Rutasen blogi on julkaistu myös kuntamarkkinat.fi-sivustolla. Diakonissalaitoksen ja Rinnekotien yhteinen näyttelypiste 0D1 on Kuntamarkkinoiden K-kerroksessa. Tervetuloa keskustelemaan kanssamme sote-alan toimintaedellytyksistä ja tutustumaan palveluihimme!

hallitusohjelma sote-ala