Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Artikkeli | Urapolku

Kesätöissä Rinnekodeilla – viisi tarinaa

Millainen kesä on Rinnekodeilla? Mitä kesän aikana oppii? Millainen on hyvä työkaveri? Kesätyöntekijämme vastaavat.

Raakel, 19, lähihoitajaopiskelija, Rinnekodit Nestori, Oulunsalo

Arvosanani kesälle: 5/5 

Lempijäätelömakuni: Lakritsi

”Koko kesä on jäänyt mieleeni hyvänä työmuistona: työkaverini olivat tosi mukavia, samoin toiset kesätyöntekijät. Kokemukseni perusteella haluaisin tulla myös uudestaan Rinnekodeille töihin. 

Nestori on koti neurologisesti vammautuneille tai neurologista sairautta sairastaville. Kohtasin työssä paljon erilaisia ihmisiä ja pääsin työskentelemään uudenlaisessa ympäristössä verrattuna aikaisempiin työpaikkoihini. Sain paljon uusia ja inspiroivia kokemuksia, joista on varmasti hyötyä työssäni jatkossa. Opiskelen nyt lähihoitajaksi, mutta tulevaisuudessa haluan opiskella vielä lisää. 

Sain paljon uusia ja inspiroivia kokemuksia, joista on varmasti hyötyä työssäni jatkossa.

Työkaverissa arvostan taitoa pitää hyvää työilmapiiriä yllä – Nestorissa tämä toteutui hyvin, meillä oli tosi hyvä porukka. Oman alani työpaikoista olenkin viihtynyt parhaiten täällä Rinnekodeilla, asiat ovat toimineet kohdallani hyvin!” 

Anniriina, 27, sosionomi- ja nuorisotyönohjaajaopiskelija, Rinnekodit Saunalahti, Espoo

Arvosanani kesälle: 4/5. Olen viihtynyt yksikössäni ja sain tukea, neuvoa ja apua työkavereilta ja esihenkilöltä. 

Lempijäätelömakuni: Päärynä 

”Parhaat kesätöihin liittyvät muistoni ovat ehdottomasti hyvät keskustelut työkavereiden kanssa sekä hauskat hetket asukkaiden ja kollegoiden kanssa. Juhannuksen mölkkyottelu asukkaiden kanssa kruunasi keskikesän juhlan.  

Kesätyö Rinnekodeilla syvensi sensitiivisyyttäni ja kohtaamiskykyäni asiakkaiden kanssa, sekä ymmärrystä erilaisuutta kohtaan. Opin erilaisista kommunikoinnin apuvälineistä sekä työskentelystä autismikirjon henkilöiden kanssa. Myös se oli merkityksellistä huomata, että jokainen ihminen on yksilöllinen ja jokainen uusi ihminen opettaa aina jotain uutta. 

Kesätyö Rinnekodeilla syvensi ymmärrystä erilaisuutta kohtaan.

Olen valmistunut asiakaspalvelun ja myynnin merkonomiksi. Tällä hetkellä opiskelen viimeistä vuotta Diakonia-ammattikorkeakoulussa sosionomiksi ja kirkon nuorisotyönohjaajaksi. Tulevaisuudessa toivoisin, että pääsisin opiskelemaan seksuaalineuvojaksi tai voisin työskennellä joko nuorisotyön, vammaistyön tai sukupuoli- ja seksuaalivähemmistötyön parissa. En ole ennen tätä kesää työskennellyt Rinnekodeilla, mutta aion ehdottomasti pitää silmällä työpaikkailmoituksia Rinnekodeilta. Haluaisin siis tulla uudestaan Rinnekodeille.”

Helmi, 27, sairaanhoitajaopiskelija, Rinnekodit Breikki Tampere

Arvosanani kesälle: 4,5/5. Kannustan kaikkia kesätöihin Rinnekodit Breikkiin – varmasti tulee kiva kesä! 

Lempijäätelömakuni: Mangomeloni-tötterö kesäkioskilta 

”Valmistun sairaanhoitajaksi joulukuussa 2023 ja olen suuntautunut mielenterveys- ja päihdepuolelle. Hakeuduin töihin Rinnekotien päihdepalveluihin, koska halusin oppia lisää korvaushoidosta ja haittoja vähentävästä työstä. 

Työyhteisö otti minut tosi hyvin vastaan ja perehdytti aktiivisesti. Positiivinen yllätys oli, miten lämpimästi asiakkaat suhtautuivat uuteen työntekijään. Päihdetyössä parasta on, että voi olla oma itsensä ja laittaa myös persoonansa peliin vähän eri tavalla kuin esimerkiksi osastotyössä.  

Päihdetyössä parasta on, että voi olla oma itsensä ja laittaa myös persoonansa peliin.

Opin kesän aikana paljon korvaushoidon toteuttamisesta ja ennakoivasta työotteesta. Oli hienoa nähdä, miten koko työryhmä auttoi toisiaan ja pohti yhdessä ratkaisuja esimerkiksi haastaviin asiakastapauksiin. 

Kesässä parasta olivat ihanat asiakkaat ja työkaverit sekä monipuoliset työtehtävät. Työkaverit olivat avoimia ja auttavaisia ja jaksoivat vastata kärsivällisesti uuden ihmisen tyhmiinkin kysymyksiin. He haluavat myös aidosti asiakkaiden parasta ja karsia päihteitä käyttävien asiakkaiden kohtaamaa stigmaa.” 

Karoliina, 37, sosionomiopiskelija, lähihoitaja, Rinnekodit Paletti, Helsinki

Arvosanani kesälle: 4/5. Jos palkka vielä nousisi, antaisin täydet pisteet. 

Lempijäätelömakuni: Kinuski-merisuola-tuutti 

”Koko kesän oli tunne, että töihin on kiva tulla. Niin kiva, että lupasin palata 50-prosenttisella sopimuksella syyskuun alusta alkaen. Olin Paletissa töissä myös edelliskesänä ja tein siellä harjoitteluni. 

Paletti on lasten ja nuorten intensiivihoidon yksikkö eli lastensuojelun sijaishuoltoa. Parasta työssä ovat ehdottomasti lapset ja nuoret. Teimme erilaisia retkiä muun muassa Suomenlinnaan, Heurekaan, mansikoita poimimaan ja uimarannoille. Kesällä arki on melko vapaata ja aikataulut ovat normaalia väljempiä, minkä vuoksi lapsiin pääsee tutustumaan ihan eri tavalla kuin muuten. 

Paletissa on tosi hyvä, avoin ja arvostava työilmapiiri.

Olen työskennellyt jo pitkään lähihoitajana, ja valmistun sosionomiksi ensi vuonna. Silti koin, että opin kesällä myös paljon uutta. Paletissa on tosi hyvä, avoin ja arvostava työilmapiiri. Työkaveria tuetaan ja myös kesätyöntekijät saavat vastuuta. Esihenkilö on aidosti läsnä arjessa ja kysyy, miten meillä menee sekä puuttuu nopeasti epäkohtiin.” 

Oona, 17, lähihoitajaopiskelija, Kairos-koti, Oulu

Arvosanani kesälle: 5/5. Minusta kaikki toimi tosi hyvin ja haluaisin tänne töihin uudestaankin. 

Lempijäätelömakuni: Vadelma-sorbetti 

”Tein Kairos-kodilla harjoitteluni ja esihenkilö pyysi minut sen jälkeen kesätöihin. Koin, että minut otettiin vastaan vieraanvaraisesti ja olen saanut opastusta ja hyviä neuvoja pitkin kesää. 

Kairos-koti on hoivakoti ikääntyneille ja valtaosalla asukkaistamme on eriasteisia muistisairauksia. Silti he pystyvät kommunikoimaan ja moni muistaa kirkkaasti vanhat asiat ja ajat, vaikka tämän päivän tapahtumat eivät muistiin mahdukaan.  

Täällä työntekijöillä on hyvin aikaa asukkaiden kanssa jutteluun ja ulkoiluun.

Kesässä parasta olivat ihanat hetket asiakkaiden kanssa, kun saimme toisemme nauramaan. Täällä työntekijöillä on hyvin aikaa asukkaiden kanssa jutteluun, ulkoiluun ja muuhun vastaavaan.  

Valmistun lähihoitajaksi ensi keväänä, enkä osaa vielä kaikkea. Arvostan kollegoja, jotka ovat ystävällisiä ja huomioivat kesätyöntekijöiden erilaiset taustat ja kokemuksen.” 

Lue myös: Neljä viidestä kesätyöntekijästä suosittelee Rinnekoteja

Teksti: Viestintä- ja markkinointipäälliköt Susanna Kaaja ja Leena Åkerberg, Rinnekodit

kesätyö