Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Tiedote

Rinnekodit laajentaa kehitysvammaisten asumispalveluja Nokialle

Rinnekodit laajentaa sosiaalipalvelujen asumisverkostoaan avaamalla uuden asumisen tuen palveluja tarjoavan yksikön Nokialle vuoden 2023 lopussa. Uusi yksikkö Tähtisumu tulee tarjoamaan kodin 21 erityistä tukea tarvitsevalle aikuiselle kehitysvammaiselle ja autismikirjon henkilölle. Asiakkailla voi esiintyä lisäksi mielenterveyden ja oman toiminnan ohjauksen haasteita, joihin tarjotaan ammattitaitoista tukea.

Rinnekodit Tähtisumu Nokialla tulee tarjoamaan kodin 21 erityistä tukea tarvitsevalle aikuiselle kehitysvammaiselle ja autismikirjon henkilölle. Asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa loppuvuodesta 2023.

”Rinnekodit on kaupungistuvan Suomen erityispalvelujen tuottaja. Alueella oli tarvetta palveluillemme, ja haluamme tarjota kehitysvammaisille henkilöille laadukasta kotiasumista nykyaikaisissa tiloissa”, kertoo Rinnekotien palvelualuejohtaja Seija Niinivaara-Kunttu.

Palvelujen tarpeellisuudesta kertoo se, että asiakaspaikkakyselyjä on tullut jo enemmän kuin paikkoja on tarjolla. Suomessa on vain vähän vahvan tuen tarjoavia asumisyksiköitä. Asukasvalinnassa korostetaan sitä, että jokaiselle pyritään löytämään oikeanlainen asumispaikka ja asumista tukevat palvelut.

”Jokaiselle asukkaallemme tehdään palvelutarpeen arviointi ja palvelusuunnitelma. Sitä kautta alkaa oman näköisen elämän rakentaminen asumisyksikössä, ja koulutettu henkilöstömme on vahvana tukena mukana matkalla. Haluamme, että asukkaat tuntevat ympäristön kodikseen”, sanoo Niinivaara-Kunttu.

Jokaiselle asukkaallemme tehdään palvelutarpeen arviointi ja palvelusuunnitelma. Sitä kautta alkaa oman näköisen elämän rakentaminen asumisyksikössä.

Rakennustyöt hyvässä vauhdissa

Ympärivuorokautista palveluasumista tarjoava ryhmäkoti Tähtisumu rakentuu rauhalliselle ja viihtyisälle Harjuniityn pientaloalueelle, josta on 3 kilometriä Nokian keskustaan ja 27 kilometriä Tampereelle. Jokaisella asiakkaalla tulee olemaan oma esteetön koti, ja yhteistilojen suunnittelussa otetaan huomioon asiakkaiden erityistarpeet. Esimerkiksi valaistukseen ja materiaalivalintoihin kiinnitetään erityistä huomiota, jotta ne luovat ympäristön, jossa aistiärsykkeet on minimoitu. Asumisyksiköllä on oma viihtyisä ja turvallisuutta lisäävä aidattu piha. Pihalle hankitaan istutuslaatikoita, joissa voidaan yhdessä asiakkaiden kanssa viljellä erilaisia kasveja.

”Asiakkaille uudet kodit tarkoittavat mahdollisuuksia uudenlaiseen omatoimisuuteen sekä aktiiviseen ja osallistavaan arkeen. Asiakas saa tarvitsemaansa apua ja tukea ympärivuorokautisesti. Asiakkaille tullaan järjestämään myös kivaa vaihtelua arkeen, kuten musiikkihetkiä, retkiä heidän toivomiinsa paikkoihin ja juhlia järjestetään aina kun on juhlan aihetta”, kertoo uuden yksikön avausta koordinoiva palveluasiantuntija Minna Teperi.

Rinnekodit Tähtisumun rakennustyöt ovat käynnissä. Valaistukseen ja materiaalivalintoihin kiinnitetään erityistä huomiota, jotta ne luovat ympäristön, jossa aistiärsykkeet on minimoitu.

Rekrytoinnit käynnistyvät syksyllä

Uuden asumisyksikön avaus on iso satsaus myös rekrytointiin. Tavoitteena on rekrytoida palveluyksikön johtaja alkusyksystä ja muut työntekijät syys-lokakuun aikana 2023. Toimintaa päästään käynnistämään marraskuun aikana.

”Haluamme rakentaa uudesta yksiköstä lämminhenkisen, ja tärkeintä on työntekijöiden aito välittäminen ja kyky kohdata ihminen ihmisenä. Painotamme rohkeutta kohdata asiakas ja tarttua haasteisiin ratkaisukeskeisesti”.

Henkilökunnalta vaaditaan kehitysvammatyön osaamista tai muuta vahvaa kokemusta sosiaalipalveluista. Tärkeää on saada lisäksi työntekijöitä, joilla on kokemusta ja osaamista myös mielenterveystyöhön.

”Työntekijöiden ammatillista kehittymistä ja sitoutumista tuemme muun muassa koulutuksilla. Tarjoamme esimerkiksi asiakkaiden emotionaalisen kehityksen arviointiin koulutusta. Lisäksi meillä on jaettavaa sisäistä osaamista neuropsykiatriseen osaamiseen ja lääkehoitoon”, lupaa Niinivaara-Kunttu.

Naapurustolle tutuksi

Naapurustotyö on tavalla tai toisella osa kaikkien Rinnekotien toimipisteiden arkea. Sen tavoite on luoda tiivis yhteys naapurustoon, jotta luottamus kasvaa puolin ja toisin.

”Teemme mielellämme yhteistyötä alueen asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa. Tulemme järjestämään alueen asukkaille avoimet ovet tapahtuman, jossa kerromme toiminnastamme ja tarjoamme mahdollisuutta tutustua Tähtisumun tiloihin ennen asukkaiden muuttoa uusiin koteihinsa”, sanoo Niinivaara-Kunttu.

Lisätietoja:

Palvelualuejohtaja Seija Niinivaara-Kunttu
seija.niinivaara-kunttu@rinnekodit.fi

asumispalvelut Kehitysvammapalvelut