Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Artikkeli

Rinnekodit Saarnituvan tiimille tunnustus hyvästä hoidosta

Rinnekodit Saarnituvan henkilökunta sai keskiviikkona 12. huhtikuuta Suomen Huntington-yhdistyksen Laadukkaan hoivatyön tunnustuksen.

Kaksi miestä ja nainen seisovat rivissä ja hymyilevät, naisella kädessään kunniakirja.
Saarnituvan edesmenneen asukkaan isä Väinö Lautala, palveluyksikön johtaja Pirjo Sundberg ja Suomen Huntington-yhdistyksen varapuheenjohtaja Jorma Virtanen kunniakirjan luovutustilaisuudessa.

Suomen Huntington-yhdistys luovutti 12. huhtikuuta 2023 Rinnekodit Saarnituvan henkilökunnalle tunnustuksen ”vaativasta ja hyvästä hoivatyöstä”. Saarnituvalla on ollut viime vuosien aikana hoidettavana kaksi erittäin harvinaista Huntingtonin tautia sairastavaa henkilöä.

Huntingtonin tauti (HD) on vakava keskushermoston rappeumasairaus. Se aiheuttaa häiriöitä liikkeiden hallinnassa, muisti-, päättely- ja havaintotoiminnoissa, tunne-elämässä ja persoonallisuudessa. Sairaus on perinnöllinen ja sitä sairastaa Suomessa noin 200 ihmistä.

Harvinaisuutensa vuoksi edes kaikki neurologit eivät välttämättä tunne sairautta ja sen hoitoa kovin hyvin, totesi kunniakirjan luovutustilaisuudessa Jorma Virtanen, Suomen Huntington-yhdistyksen varapuheenjohtaja.

Tilaisuudessa oli mukana myös hiljattain edesmenneen asukkaan isä Väinö Lautala. Hän kiitteli henkilökunnan osaamista ja asennetta.

”Poikani asui täällä kuusi vuotta ja kävin katsomassa häntä viikoittain. Minulla oli koko ajan kova luotto häntä hoitavia kohtaan. Täällä on aina ollut kaikki kunnossa ja sain pyytämättä tietoa poikani voinnista”, Lautala sanoi.

Yhteistyö läheisten kanssa on Saarnituvalla hoidettu ensiluokkaisesti, ja siksikin tänne oli ilo tulla tätä tunnustusta tuomaan.

”Kävin täällä kolmena jouluna jakamassa asukkaille ja työntekijöille lahjaksi suklaatakin”, Lautala jatkaa.

Virtanen korostaa, että hoitopaikan tiivis yhteistyö potilaan läheisten kanssa on Huntingtonin taudissa ensiarvoisen tärkeää, koska henkilö ei välttämättä pysty itse tahtoaan ja mieltymyksiään ilmaisemaan.

”Yhteistyö läheisten kanssa on Saarnituvalla hoidettu ensiluokkaisesti, ja siksikin tänne oli ilo tulla tätä tunnustusta tuomaan”, Virtanen totesi.

Vuosien myötä vahvaa osaamista

Rinnekodit Saarnituvan asukkaat ovat pääsääntöisesti haastavasti käyttäytyviä monisairaita henkilöitä, jotka Saarnitupaan tullessaan ovat alle 65-vuotiaita. Yksikkö toimii Asunto ensin -periaatteella.

Saarnituvan palveluyksikön johtaja Pirjo Sundberg on tunnustuksesta hyvillään.

”Tämä on hieno tunnustus meidän koko tiimille. Huntingtonin tauti oli meillekin alussa uusi asia, mutta olemme ottaneet ahkerasti selvää asioista ja vuosien myötä meille on kertynyt erittäin vahvaa osaamista tästä sairaudesta”, Sundberg sanoo.

”Meillä jokainen saa elää juuri sellaista omannäköistä elämää, oli sairaus mikä tahansa. Tällaisen sairauden hoito vaatii hienotunteisuutta, empaattisuutta ja pitkäjänteisyyttä”, kertoo lähihoitaja Sarita Vehviläinen.

Ihmisiä seisomassa pöydän ympärillä, pöydällä kakku ja kahvia.
Saarnituvan palveluyksikön johtaja Pirjo Sundberg, sairaanhoitajaopiskelija Jerri Lukkarinen sekä lähihoitajat Heidi Rantsi ja Sarita Vehviläinen ovat ilahtuneita saamastaan tunnustuksesta.

Vaihtuvuus vähäistä

Saarnituvalla hoidon pitkäjänteisyyttä turvaa se, että yksikössä henkilökunnan vaihtuvuus on todella vähäistä.

”Viimeisen kolmen vuoden aikana kukaan tiimistä ei ole irtisanoutunut. Kaikki ovat tosi aktiivisia, haluavat oppia lisää ja tuovat uusia ideoita”, Pirjo Sundberg kertoo.

”Meillä on tosi hyvä esihenkilö. Ja kyllä se luo yhteishenkeä, kun vaihtuvuus on niin vähäistä. Meille on syntynyt yhteisiä muistoja asukkaiden ja työkavereiden kanssa”, kertoo lähihoitaja Heidi Rantsi.

Uusia tiimiläisiäkin on jo kasvamassa: Talvella harjoitteluun tullut sairaanhoitajaopiskelija Jerri Lukkarinen on jatkamassa suoraan harjoittelusta kesätyöntekijäksi.

Täällä huomasi heti, että työntekijät välittävät toisistaan ja asukkaista. Se houkuttelee jäämään.

”Saarnitupa on loistava paikka oppimisen ja tiimin kannalta. Täällä on kaikki kohdillaan. Hommat hoidetaan rennolla otteella mutta aina kunnolla. Täällä huomasi heti, että työntekijät välittävät toisistaan ja asukkaista. Se houkuttelee jäämään”, Lukkarinen tiivistää.

Lisätietoja Saarnituvasta Rinnekotien sivuilla.

Lisätietoja Huntingtonin taudista Suomen Huntington-yhdistys ry:n sivuilta.

Teksti ja kuvat: Rinnekodit viestintä

meille töihin Saarnitupa