Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Artikkeli

Toimintakeskus Aarteen viikko

Aarrekartta, Aarrelaiva, Aarresaari. Anteeksi mitä? Tietenkin nämä ovat nimiä kolmelle eri solulle Toimintakeskus Rinnekodit Aarteessa. Aarteessa sattuu ja erityisesti tapahtuu paljonkin samanaikaisesti. Oli sitten viikonpäivä mikä hyvänsä. Tai no, Aarteessa noudatetaan almanakkaa: viikonloput vapaata, arkipyhät suljettu, koko heinäkuun on toiminta suljettu, kuvailee ohjaaja Maria Joutsenjärvi. Tervetuloa seuraamaan meidän viikkoa!

Punapaitainen mies kävelemässä kohti avoinna olevaa valkoista pakettiautoa.

Aarteen asiakkaille mahdollistettu toiminta pohjautuu koko työryhmän sisäisen kehittämistyön tulokseen. Kehi-päivä on ollut nimensä veroinen. Kannattaa sellainen pitää, jos ja kun vain mahdollisuus. Kuunnellaan, kokeillaan, kompastutaan. Mitään ei ole kiveen hakattu. Säännöllisistä asiakaskokouksistakin otetaan koppeja.

Aarteessa on myös yksilöohjauspäätöksen saaneita asiakkaita. Heille mahdollistetaan osallistuminen kaikkiin toimintoihin ohjaajansa avustuksella. Jonain päivänä asiakas saattaa haluta tehdä asioita oman ohjaajansa kanssa. Kukapa sitä aina ryhmän mukana haluaa olla?

Maanantai

Uusi syksyinen viikko alkaa maanantailla, kuten moni muukin uusi viikko. Tosin asiakkailta aamuinfossa kysyttäessä ”mikä päivä?”, voi vastauksena olla vaikkapa vessa. Siinä sitten yrität pidättää nauruasi jatkaessasi kyselykierrosta koskien ”mitä teit viikonloppuna?”  Joku on jo ehtinyt kysyä kolmesti ”mitä tänään on ruokana?”. No ei ainakaan kanaa.

Yhdellä kädellä laskettavat asiakkaat pääsevät halutessaan leipomaan. Loput lähtevät ulkoilemaan, kauppahommiin tai totaalikieltäytyjä kaikkeen jää ohjaajan kanssa sisätiloihin. Tarjoiluvaunussa ovat ainekset sekä työvälineet valmiina leipomiseen. Ohjaaja on tulostanut itselleen muistilapulle ohjeen tonnikalapiirakasta.

Valvovista silmäpareista huolimatta joku onnistuu puhaltamaan vehnäjauhopussiin saaden valkoisen jauhopöllyn leviämään joka paikkaan.

Valvovista silmäpareista huolimatta joku onnistuu puhaltamaan vehnäjauhopussiin saaden valkoisen jauhopöllyn leviämään joka paikkaan. Erityisesti puhaltaja sai jauhoa silmiinsä, mutta hän on kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Valmista taikinapohjaa sai maistaa. Ei kuulemma ollut hyvää.

Tiivis yhteistyö asumisyksiköiden kanssa vahvistaa asiakkaiden mahdollisuutta osallistua päiväaikaiseen toimintaan. Hyvinkin reippaat, itsenäiset, omatoimiset asiakkaat käyvät Aarteen ohjaajien kanssa kaupassa säännöllisesti ostoksilla. Asiakkailla on mukanaan rahaa: käteistä tai kortti. Muistin tueksi kirjoitettu kauppalista on aina yksilöllinen.

Hygieniatarvikkeet ovat useimpien ostoslistalla. Lisäksi Aarteeseen ostetaan asiakkaille tarjottavat ruokajuomat eli maidot ja piimät. Voi sitä iloa ja riemua, kun asiakas sai valita työntääkseen kaupassa lapsiasiakkaille tarkoitettua autokärryä. Kaupassa muiden ostoksilla olleiden asiakkaiden kasvojen ilmeestä saattoi lukea erilaisia tunnetiloja. Välitunnilla kauppaan kadonneet oppilaat tosin kuiskuttelivat ja osoittelivat sormella. Ohjaaja nosti ylpeästi rintaa rottingille yrittäen olla välittämättä asiasta.

Tiistai

Tiistain taidepläjäys piti sisällään luovaa aistimaalaamista sormiväreillä kohokuvioituun tapettiin käsin. Maalaaminen oli parempi suorittaa asiakas kerrallaan, vaikkakin kaikki maalasivat samalle tapettipohjalle.

Vihreässä väripurkissa pyörähtänyt sormi oli ottanut hyvää vauhtia ääntä kohden. Liki kaikki asiakkaat halusivat käsiinsä kertakäyttöhanskat. Pitkät hihat oli vedetty ylös niillä, jotka antoivat sen tehdä. Hieman ranteeseen tullutta väriainetta pestiin useaan otteeseen saippualla juoksevan veden alla.

Keskiviikko

Nuotiolla paistumassa makkaroita ritilän päällä.

Esteetön luontopolku eli Korennon kierros makkaranpaistoineen oli keskiviikon kohokohta muutamille asiakkaille. Innokkaita puunkantajia tulisijalle oli enemmän kuin tarpeeksi. Pari asiakasta sai kantaakseen puita takaisin puuvarastoon. Hillitty kaaos pysyi paketissa. Jokainen asiakas söi oman makkaransa valitsemallaan lisukkeella. Tosin sen hitaammin syövän kaverin makkara oli houkutteleva. Suupielistä sai tehtyä otannan, jonka mukaan ketsuppi oli mieluisin vaihtoehto lisukkeista. Itse kyllä suosin enemmän sinappia makkarassa.

Suupielistä sai tehtyä otannan, jonka mukaan ketsuppi oli mieluisin vaihtoehto lisukkeista.

Liikuntasalissa useimmat keskittyvät omiin toimintoihinsa enemmän kuin siihen, mitä ohjaaja yrittää saada aikaan. Jumppapallot lentelevät pitkin ja poikin. Joku yrittää heittää sillä koripalloa. Salilla käy tasainen kuhina. Temppurata on suosittu.

Kulttuuriryhmän kohteena oli Ruotsi. Jokainen asiakas sai värittääkseen ruotsinlipun. Kohdemaan jokin perinneleivonnainen on kaikkein paras osuus. “Pölynimuripunssirullat”, tosin ilman punssia leivottiin koko talolle. Yeti:n kautta käydään läpi maailmankartta, jotta selviäsi missä ja minkälainen maa Ruotsi on. Jokaisen asiakkaan nimi käytiin lävitse ruotsin kielellä, jotta tietää miltä se kuulostaa. Ohjaajille tuli vahva tunne, että asiakkailla on hauskaa. Kerrankin voit nauraa samalle asialle kuin asiakkaat, eikä kukaan pahoita mieltään.

Torstai

Mies istuu lattialla kuulosuojaimet päässä. Lattialla on rakennusvälineitä, ruuvimeisseleitä ja ruuveja.

Onko torstai toivoa täynnä? Pienet remontointiaskareet ovat tosi miesten töitä. Kaikkihan siis niitä haluaisivat tehdä. Oman vuoron odottelu ei ole helpoimmasta päästä. Eräskin asiakas sai kiinnittää, ohjaajan avustuksella, repimänsä lattialistan takaisin. Voi sitä korviin asti venyvää hymyä, tyytyväistä hykertelyä ja peukun heiluttelua. Toivottavasti tämä ei innosta asiakkaita tuhoamaan Aarteen omaisuutta, jotta pääsisivät sitten korjaamaan jälkiään.

Aistihuoneessa kuplavalon poreillessa on mukava istua pienessä piirissä. Tunteita ja tuoksuja. Suolistokaasut kun eivät kysy aikaa eikä paikkaa. Tunteet ovat vahvoja, niitä on vaikea sanoittaa. Tukiviittomien sekä kuvien avulla pyritään käymään erilaisia tunnetiloja läpi. Asiakas saa kertoa, miltä hänestä tuntuu ja näyttää, kun on vaikkapa surullinen.

”Rumpua on kiva naputtaa. Ja kaiutinta kiva vinguttaa!”

Rytmiryhmä avaa äänihuulet musiikkituokion koittaessa. Asiakkaat saavat istua rivissä penkeillä, lattialla tai vaikkapa seisoa. Äänet kajahtelevat eri oktaaveilta. Innostuupa joku twerkkaamaan yrittäen houkutella muitakin mukaan. Erilaiset soittimet vaihtavat omistajaa, jos ei pidä tiukasti tamburiinista kiinni. ”Rumpua on kiva naputtaa. Ja kaiutinta kiva vinguttaa!”

Perjantai

Henkilö on sisällä puhelinkopissa.

Viikon huipennus, viikon paras päivä, on perjantai. Leffapäivä herkkuineen tai retkiauto. Yhteiskäytössä oleva auto on vapaus, jota asiakasryhmämme tarvitsee. Ilman sitä jäisi monet kivat asiat mahdollistamatta. Kaikilla asiakkailla, kun ei ole minkäänlaista matka- tai kaupunkikorttia käytössään. Lisäksi asiakkaiden kyytejä ei saa yhdistellä. On mahdotonta tilata neljä eri taksia, johon jokaiseen menisi yksi asiakas ja vähintään yksi ohjaaja.

Tarkkaan mietitty ja ennakkoon suunniteltu yksi toimintakauden kohteista oli Fiskars.  Fiskarsin ruukissa kävi neljä asiakasta kahden ohjaajan avustuksella. Autossa oli tunnelmaa asiakkaiden laulaessa autoradion mukana. Kukaan ei huutanut kesken matkaa, että olisi pissahätä, milloin ollaan perillä tai koska syödään. Pieni jännitys ilmassa oli aistittavissa. Sää suosi.

Hieno viikko paketista, josta on hyvä jatkaa. “Meidän tiimi on parhain”, “Tällä laivalla on kurssi kohti auringonnousua”.

Teksti: ohjaaja Maria Joutsenjärvi

Kuvat: ohjaajat Pia Mustavalkea ja Jari Merranmaa

Kehitysvammapalvelut toimintakeskus