Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Artikkeli | Medialle

Vastine MTV 3 Asian ytimessä -ohjelmaan: Tuotamme palveluja sopimusten mukaisesti

MTV 3 Asian ytimessä –ohjelmassa nostettiin yhden kehitysvammaisen nuoren tilanne esille ja samassa yhteydessä myös Rinnekotien toiminta sai huomiota.

Rinnekodit on yhteiskunnallinen yritys, joka toimii muiden palveluntuottajien tavoin hyvinvointialueiden kumppanina ja tuottaa palveluja mm. kehitysvammaisille henkilöille viranomaisten antamien toimilupien ja hyvinvointialueen kanssa tehtyjen sopimusten mukaisesti. Olemme pahoillamme, että emme aina kykene vastaamaan kaikkiin palvelupyyntöihin, joita saamme eri hyvinvointialueilta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos yksikköön on myönnetty toimilupa lasten asumispalvelun tuottamiseen, ei yksikössä voida tarjota palvelua täysi-ikäiselle asiakkaalle.

Rinnekodit Oy on Diakonissalaitoksen omistama yhteiskunnallinen yritys, ja toimimme valtakunnallisesti lähes kaikilla hyvinvointialueilla.

Aikoinaan Rinnekoti-Säätiö tuotti kehitysvammaisten laitoshoitoa yli 90 vuotta, ja se sisälsi lääkäri- ja kuntoutuspalveluja. Ennen laitoshoidon alasajoa tuotimme myös kehitysvammaisten poliklinikkapalveluja. Pitkäaikainen laitoshoito lakkautettiin Valtioneuvoston päätöksellä ja toiminta ajettiin alas vuoden 2020 loppuun mennessä. Asian ytimessä -ohjelmassa haikailtiin näitä vanhoja aikoja.

Toimintakeskuksissa, joissa tuotamme päiväaikaista toimintaa autismikirjon henkilöille, on mahdollista tehdä räätälöityjä palveluja. Räätälöidyt palvelut vaativat runsaasti henkilökuntaa ja myös tähän tarkoitukseen soveltuvat tilat. Tunnistettujen palvelutarpeiden määrä on suurempi kuin Rinnekodeilla vapaana olevien asiakaspaikkojen määrä etenkin yksiköissä, joissa pystytään tuottamaan palvelua runsaasti tukea tarvitseville henkilöille. Asiakaspaikkoja vapautuu harvoin. Räätälöidyille päiväaikaisen toiminnan palveluille on suuri kysyntä, eikä asiakaspaikkoja riitä valitettavasti kaikille. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on itse viestinyt vahvasti lisäävänsä vahvan tuen palveluja omalla alueellaan, joten tämän vuoksi Rinnekodit ei ole laajentanut autismikirjon tai vahvan tuen päivätoiminnan palveluja Espoossa. Viime vuonna laajensimme päiväaikaista toimintaamme Helsingissä. Olemme tunnistaneet lisäksi, että autismiosaajista on pulaa ja yhteiskunnallisena toimijana koulutamme heitä lisää.

Rinnekodit Oy on Diakonissalaitoksen omistama yhteiskunnallinen yritys, joka tuottaa sote-palveluja ikääntyneille, kehitysvammaisille, eri tavoin vammautuneille, riippuvuushäiriöisille ja asunnottomille henkilöille, lapsille ja nuorille sekä muille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Toimimme valtakunnallisesti lähes kaikkien hyvinvointialueilla. Palveluissamme on noin 4 500 asiakasta ja työllistämme noin 2 900 sote-alan ammattilaista.

Kehitysvammapalvelut palvelusopimus yhteiskunnallinen yritys