Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Blogi | Medialle

Välitystili ehkäisee häätöjä ja vähentää asunnottomuutta

Yksin elävien asunnottomien määrä on kääntynyt nousuun ensimmäistä kertaa vuoden 2012 jälkeen, selviää ARAn juuri julkaisemasta tilastosta. Mika Paasolainen esittää, että välitystilit olisivat tehokas tapa häätöjen ehkäisemiseen.

Mika Paasolainen työskentelee Rinnekodeilla palvelualuejohtajana.

Viime vuonna Suomessa oli yhteensä 3 806 yksin elävää asunnotonta, eli 377 enemmän kuin vuonna 2023. Kasvussa on nimenomaan taloudellisista syistä johtuva asunnottomuus. Sen syitä ovat muun muassa sosiaaliturvan heikennykset, inflaation aiheuttama vuokranmaksukyvyn heikentyminen ja kohtuuhintaisten asuntojen puute.

Osasyy ovat maksuhäiriöiden ja vuokravelkojen lisääntyminen ja niistä seuranneet häädöt. Aiemmin asunnottomuutta kokeneille tarjottavassa tuetussa asumisessa häätöprosessi voidaan käynnistää, kun vuokravelkaa on kertynyt kahden kuukauden ajalta. Monen työssäkäyvänkin olisi vaikea selvitä vaikkapa 1  600 euron vuokrarästeistä, saati henkilön, jonka tulot koostuvat yksinomaan eri lähteistä maksetuista tuista.

Asiaa helpottaisi välitystilien laajempi käyttöönotto. Välitystili on palvelu aikuissosiaalityön asiakkaille, joilla on säännölliset tulot ja vaikeuksia hallita omaa rahankäyttöään. Kun asiakkaalla on välitystili, esimerkiksi Kelan maksama asumistuki kulkee tämän tilin kautta suoraan vuokranantajalle. Tämä turvaa asumista, koska tosiasia on, että esimerkiksi päihteistä riippuvainen henkilö priorisoi usein päihteet vuokranmaksun sijaan.

Suuri osa asunnottomuutta kokeneista olisi halukas ottamaan käyttöön välitystilin.

Myös suuri osa asunnottomuutta kokeneista olisi halukas ottamaan käyttöön välitystilin. Hyvinvointialueilla ei kuitenkaan ole minkäänlaista yhtenäistä linjaa välitystilien suhteen. Myös hyvinvointialueiden sisällä kunnilla on vaihtelevia käytäntöjä, samoin kunnissa on hyvin alue- ja valitettavasti myös työntekijäkohtaista, avataanko asiakkaalle välitystili vai ei.

Ajattelevatko hyvinvointialueet, että tilin ylläpitäminen on työlästä ja siksi kallista? Kuitenkin sekä kotimaiset että ulkomaiset tutkimukset osoittavat, että asunnottomuus tulee moninkertaisesti kalliimmaksi kuin asuttaminen. Kun kyse on ihmisarvosta, eriarvoisuuden ehkäisemisestä sekä ihmisen oikeudesta omaan kotiin, yhdenvertaiset käytännöt tulisi turvata viime kädessä lainsäädännöllä.

Vuokraveloista johtuvat häädöt ovat kasvava trendi, joka jatkuessaan vaarantaa yhä useamman kansalaisen asumisen. Häädön saanut voi joutua odottamaan tilapäisasumisen paikkaa jopa useita kuukausia, koska kohtalotovereita on yhä enemmän ja vapaita asuntoja vähän. Kylminä talvikuukausina ne kuukaudet ovat pitkiä.

Kirjoittaja Mika Paasolainen työskentelee Rinnekodeilla palvelualuejohtajana vastuullaan mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä Asunto ensin -palvelut. Teksti on julkaistu alun perin Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 1. maaliskuuta 2025.

asunnottomuus Asunto ensin