Tuki Ukrainalle, vaikuttamistyö ja vastuullisuusosaamisen lisääminen korostuivat 2024
Vastuullisuus on Diakonissalaitoksella osa strategiaa ja yksi arvoistamme. Tavoitteemme on rakentaa sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää maailmaa. Vuonna 2024 avaintavoitteitamme olivat hiilijalanjäljen pienentäminen ja henkilöstön yhdenvertaisuuden kokemuksen parantaminen.
Diakonissalaitokselle kannattava liiketoiminta on osa vastuullisuutta ja keino vahvistaa kädenjälkeämme yhteiskunnassa. Käytämme koko liiketoimintamme tuloksen haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten hyväksi ja toimintamme kehittämiseen.
Vuonna 2024 kehitimme yleishyödyllisen toimintamme vaikuttavuuden mittaamista. Tavoitteenamme on, että saamme meille myönnetyillä varoilla aikaan pitkäaikaista muutosta parempaan niin yksilön, yhteisön kuin yhteiskunnan tasolla.
Panostimme myös yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Haluamme, että käytännön työssä syntyneet opit ja kehitetyt ratkaisumallit siirtyvät päättäjien ja vaikuttajien tietoon. Osallistuimme myös aktiivisesti suomalaiseen tulevaisuuskeskusteluun tuoden asiakkaidemme näkemyksiä esiin.
Edistämme YK:n tavoitteita
Diakonissalaitoksen vastuullisuusohjelma edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, jotka on laadittu vuosiksi 2016–2030. Vuonna 2024 vastuullisuusohjelmamme edisti näitä tavoitteita neljällä osa-alueella: yhteiskunnallisen luottamuksen lisääminen, hyvinvoiva ja osaava henkilöstö, asiakkaiden osallisuuden ja toimijuuden vahvistaminen sekä ympäristövastuu. Avaintavoitteitamme olivat hiilijalanjäljen pienentäminen ja henkilöstön yhdenvertaisuuden kokemuksen parantaminen.
Käytännön toimenpiteitä teimme muun muassa Ukrainan tilanteen parantamiseksi, vastuullisuusosaamisen ja -tietämyksen lisäämiseksi organisaatiossamme sekä asiakkaiden äänen esiin nostamiseksi. Lue lisää vuoden 2024 vastuullisuustyömme kohokohdista.
Vastuullisuuskoulutusta johdolle
Diakonissalaitoksen strategian yhtenä tavoitteena on viedä vastuullisuus läpi organisaation. Tämän tavoitteen edistämiseksi Diakonissalaitoksella on satsattu johdon vastuullisuuskoulutuksiin: Vuonna 2023 toteutettiin koko ylimmän johdon vastuullisuuskoulutus, johon osallistui 31 henkilöä, eli 84 prosenttia ylimmästä johdosta. Vuonna 2024 toteutettiin vastuullisuuskoulutus konsernin palvelualuejohtajille. Koulutukseen osallistui 19 henkeä. Koulutuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä yritysvastuusta ja vastuullisuustyöstä Diakonissalaitoksella. Lue lisää johdon vastuullisuuskoulutuksesta.
Vastuullisuus toimialoilla
Diakonia ja sosiaalinen vastuu -toimialan työstä iso osa tehtiin hankkeissa, joita oli vuonna 2024 yhteensä 104. Toimintamme oli monipuolisempaa sekä laajempaa kuin koskaan ennen ja mukana oli entistä enemmän nuoria. Ukrainaan suunnattu humanitaarinen apumme kolminkertaistui. Uusia toimintamalleja kehitettiin muun muassa kehitysvammaisten henkilöiden päihdetyöhön sekä yksin alaikäisinä maahan tulleiden henkilöiden kokonaisvaltaiseen tukemiseen.
Mahdollistimme asiakkaiden toimijuutta tarjoamalla toimintamahdollisuuksia palkkioperustaisena työnä hyödyntäen WorkPilots-alustaa.
Vuotta leimasi myös yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tutkimusperustaisuuteen panostaminen. Edistimme asiakkaiden ja kokemustyöntekijöiden yhteiskunnallista osallisuutta luomalla vaikuttamisen mahdollisuuksia. Esimerkiksi vuoden 2024 lopussa päättynyt, kolmivuotinen Nuorten ohjelma kehitti uusia tapoja vahvistaa haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ääntä yhteiskunnassa. Diakonissalaitoksen osallistava tulevaisuustyö eli Ilmiöasematoiminta lisäsi erilaisten ihmisten osallistumista tulevaisuutta koskevaan keskusteluun. Tulevaisuustyöpajoihin osallistui 254 asiakasta 11 paikkakunnalla Suomessa.
Avainlukuja 2024 (2023)
- NPS 79 (69) Diakonia ja sosiaalinen vastuu ja hankkeet
- 134 368 (87 081) kohtaamista yleishyödyllisessä toiminnassa
- 2 089 (1 892) nuorta Vamos-toiminnassa
- 6,9 M€ (6,9) Yleishyödylliseen toimintaan käytettyjen säätiön varojen määrä
- 40 (20) lausuntoa ja kannanottoa
Rinnekodeilla keskityttiin vuonna 2024 asiakkaiden tarpeiden kartoittamiseen ja niihin vastaamiseen sekä henkilöstön osaamisen kehittämiseen. Vahvistimme ja tuimme palveluissamme olevien asiakkaiden itsemääräämisoikeutta monin eri tavoin. Otimme muun muassa itsemääräämisoikeuden tukemisen suunnitelman osaksi ikääntyneiden hoito- ja palvelusuunnitelmaa. Seuraamme itsemääräämisoikeuden, osallisuuden ja toimijuuden toteutumista asiakaskokemuskyselymme avulla.
Tammikuussa 2024 julkaistu Rinnekotien asiakaslupaus luotiin yhdessä asiakkaiden, henkilöstön ja sidosryhmien kanssa, tekoälyä hyödyntäen: Sinä olet arvokas. Kuuntelemme, tuemme ja rakennamme yhdessä sinun näköistäsi elämää. Sinun polkusi, meidän yhteinen matkamme.
Asiakaslupauksen toteutumista myös mitataan ja seurataan. Syksyllä 2024 toteutetun asiakaskokemuskyselyn mukaan asiakkaat kokevat asiakaslupauksen toteutuneen erittäin hyvin: vastausten keskiarvo oli 4,29/5.
Rinnekotien asiakkaat osallistuivat ahkerasti Diakonissalaitoksen Ilmiöasemakonseptilla järjestettyyn osallistavaan tulevaisuustyöhön. Koko henkilöstöä ja asiakkaita kannustettiin osallistumaan Toivoa ja tekoja -ympäristövastuullisuuskampanjaan syksyllä 2024. Myös esihenkilöiden työn sujuvoittamiseen ja sitä kautta työhyvinvoinnin lisäämiseen keskittyvä Rohkeasti olennaistaen -kehittämishanke eteni.
Avainlukuja 2024 (2023)
- NPS 37 (53) (asiakaskokemuksen nettosuositteluindeksi)
- 4/5 (4,3) asiakkaiden kokemus osallistumisesta päätöksentekoon asiakastyytyväisyyskyselyssä.
- 254 (137) asiakasta osallistui Ilmiöasematoimintaan eli tulevaisuuskeskusteluihin paremmasta tulevaisuudesta.
- 4.1/5 (4,1) henkilöstökokemus
- 5 000 (4 489) asiakasta
- 3 129 (2 946) työntekijää