Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Artikkeli

Vaikka melkein kaikki muu menisi, laulu jää – Lauluvoimaa-hankkeessa laulettiin hoivalauluja Rinnekotien asukkaiden ehdolla

Tutkijoiden mukaan musiikki sijoittuu ihmisen aivoissa niin laajoille alueille, että se pysyy tallessa, vaikka puhuttu kieli olisi kadonnut. Rinnekodeilla keväällä 2023 päättyneessä Lauluvoimaa-hankkeessa hyödynnettiin laulua ikääntyneiden ja muistisairaiden hoivan välineenä.

Kaksi ikääntynyttä ja hoitaja keskustelevat hyväntuulisina sohvalla.
Yhdessä laulaminen vilkastuttaa aivoverenkiertoa, kohottaa vireystilaa, tehostaa hengitystä ja parantaa mielialaa.

Yksi hankkeessa mukana olleista hoivakodeista on Helsingissä Diakonissalaitoksen Alppikadun korttelissa sijaitseva ympärivuorokautista palveluasumista tarjoava Rinnekodit Scilla.

”Lauluvoimaa-hanke antoi asukkaille säännöllisen, ihanan tuokion laulun ja läheisyyden merkeissä”, kertoo hankkeessa aktiivisesti mukana ollut sairaanhoitaja Laura Ilpola.

Hoivalaulu ei ole esittävää musiikkia tai hoivakodeissa konsertointia, vaan ihmisten kanssa laulamista heidän ehdoillaan. Hoivalauluja voidaan laulaa pientyhmissä tai vaikkapa yksittäisen ihmisen sängyn äärellä. Hoivalauluun kuuluu myös kosketus, esimerkiksi hoivattavan hartioiden lempeä silittäminen.

”Jokainen laulutilanne on erilainen ja muotoutuu hoivattavan ehdoilla. Heidät kohdataan arvokkaasti ja kohteliaasti: kysytään, saako heidän kanssaan laulaa ja saako heitä koskettaa tai pitää kädestä”, Ilpola kertoo.

”Jos ajatellaan, että musiikin kuuntelu antaa ihmiselle paljon, niin Laulunvoimaa-hankkeessa toteutuu ikään kuin dialogi, vastavuoroisuus.”

Vaikka melkein kaikki muu menisi, laulu jää

Uudenmaan liiton rahoittamassa Lauluvoimaa-hankkeessa työskennelleet laulaja, toimittaja Johanna Korhonen sekä musiikin tohtori, laulaja Hilkka-Liisa Vuori kertovat,että laulu mahdollistaa kohtaamisen sekä yhdenvertaisen ja kunnioittavan vuorovaikutuksen sellaisen henkilön kanssa, jonka tavoittaminen muilla keinoin on jo vaikeaa.

”Vaikka melkein kaikki muu menisi, laulu jää. Aivotutkijoiden mukaan musiikki on ihmisen aivoissa sijoittuneena niin laajoille alueille, että se on tallessa, vaikka esimerkiksi puhuttu kieli olisi kadonnut. Muistisairas henkilö, joka ei enää pysty puhumaan, voi muistaa ulkoa ja kyetä laulamaan kymmenittäin lauluja.”

Hyvä mieli voi kantaa pitkälle myös laulutilanteen jälkeen; se muun muassa parantaa unen laatua.

”Yhdessä laulaminen vilkastuttaa aivoverenkiertoa, kohottaa vireystilaa, tehostaa hengitystä ja parantaa mielialaa. Hyvä mieli voi kantaa pitkälle myös laulutilanteen jälkeen; se muun muassa parantaa unen laatua.”

Uusi apuväline hoitotyöhön

Laura Ilpola kertoo laulutuokioiden tuoneen hoivakoti Scillan asukkaiden arkeen piristystä ja iloa.

”Asukkaat saivat kokea olevansa erityisiä: Juuri heitä tultiin tapamaan, juuri heille ja heidän kanssaan laulettiin. Oli merkityksellistä, että heidän kanssaan laulettiin juuri heidän lempilaulujaan.”

Ilpolan mukaan hanke oli Scillan väelle positiivinen kokemus.

”Lauluvoimaa-hanke muistutti hoitajia laulun voimasta. Samalla saimme ikään kuin uuden apuvälineen hoitotyöhön – laulun.”

Teksti: Viestintäkoordinaattori Kiira Suoranta, Diakonissalaitos

ikääntyneet