Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Uutinen

Uusimaa-päivä kutsuu yhteiseen kevätjuhlaan 21.5.

Uudenmaan liitto järjestää 21.5.2024 Uusimaa-päivän, joka kutsuu alueen asukkaat nauttimaan yhteisöllisyydestä ja lähiluonnosta. Rinnekodeilla on useita kaikille avoimia ulkoilumahdollisuuksia ja aktiviteetteja Espoon Lakistossa.

Tiheää, vanhaa havumetsää.
Lakiston alueella on monia ulkoilureittejä.

Uudenmaan liitto on suunnitellut päivälle neljä tapahtumahaastetta. Näitä ovat muun muassa valokuvahaaste sekä kevätretki lapsille, jossa etsitään Uudenmaan nimikkokukkia. Mikäli haluaa tarttua Uusimaa-päivän haasteisiin tai muuten vaan lähteä ulos nauttimaan keväästä, kannattaa kokeilla Lakiston loistavia ulkoilumahdollisuuksia.

Lakistosta löytyy esteetön frisbeegolfrata ja leikkipuisto, sekä vuonna 2023 avattu luontopolku, Korennon kierros. Esteettömällä, 610 metriä pitkällä reitillä on myös esteetön ja valaistu taukopaikka, jossa on kaksi tulentekopaikkaa, pöytäryhmät ja roskikset. Alueelle voi saapua bussilla tai omalla autolla, ja pysäköinti on ilmaista.

Luonnossa liikkuminen tukee terveyttä

Lakiston työtoiminnan ohjaaja Aija Enberg kertoo, että Korennon kierros -luontopolku on kerännyt paljon kävijöitä.

”Polun yhteydessä olevalla laavulla on mukava paistaa makkaraa. Alueella on monia muitakin luontopolkuja.”

Lakistossa on neljä eripituista, merkittyä luontoreittiä. Myös 110 kilometriä pitkä ulkoilureitti Reitti 2000 kulkee osittain Lakiston alueella.

Enbergin mukaan luonnonläheisyys on merkityksellistä Lakiston asiakkaille ja työntekijöille:

”Kävelemme päivittäin kahden kilometrin lenkin lounaalle. Säännöllinen liikunta auttaa asiakkaita ylläpitämään fyysistä ja henkistä terveyttä. Kun mieli on levoton, ulkona liikkuminen auttaa.”

Luontopolkujen läheisyydessä on tarjolla parkkipaikkoja sekä opastaulu suunnistamisen tueksi. Alue on avoin myös ulkopuolisille kävijöille.

“Alueella on mielettömän hienot marja- ja sienimaastot. Kävin itsekin marjassa ja sienessä Lakistossa jo ennen, kuin tulin tänne töihin. Alueella näkee myös todella paljon pyöräilijöitä”, Enberg kuvailee.

Lakistossa kaikki pääsevät nauttimaan luonnosta yhdenvertaisesti

Hiialan palveluyksikön johtaja Annu Aromaa kertoo, että Lakistossa on huomioitu asiakkaat, jotka tarvitsevat eniten tukea toimintakyvyssä.

”Esimerkiksi frisbeegolfradalle on rakennettu korista koriin menevä kouru, jos asiakas ei pysty itse heittämään frisbeetä. Näin kaikki pääsevät kokemaan onnistumisen tunteita.”

Aromaa kertoo, että esteetön leikkipuisto on erityisen suosittu.

”Ei riitä, että leikkipuistoon pääsee pyörätuolilla. Pitää olla leikkivälineitä, joihin kaikki pääsevät myös leikkimään. Täällä lapset leikkivät sisarustensa kanssa tasavertaisesti.”

Luonto on tärkeässä roolissa Lakistossa niin asiakkaille, kuin työntekijöillekin.

”Asiakkaat pääsevät tekemään yhdessä asioita, mitä kaikki muutkin tekevät. Koen, että yhdenvertaisuus toteutuu täällä”, Aromaa jatkaa.

Lasten leikkipuisto.
Esteettömään leikkipuistoon pääsee leikkimään milloin vain.

Lakisto toivottaa ulkoilijat tervetulleeksi

Annu Aromaa toivoo, että ihmiset muualtakin löytäisivät Lakistoon, sillä aktiviteetit, leikkipuisto ja luontopolut ovat kaikille avoimia ja perheille löytyy paljon kivaa tekemistä.

Uusimaa-päivän yhteistä kevätjuhlaa pääsee seuraamaan verkosta 21. toukokuuta Yle Areenan kautta. Lisätietoa Uusimaa-päivän ohjelmasta löytyy Uudenmaan liiton verkkosivuilta.

Teksti: Ariana Staboulis, viestinnän harjoittelija

Esteettömyys Lakisto Luonto Uusimaa-päivä