Hyppää sisältöön
Artikkeli

Aistihuone tarjoaa lapsille elämyksellisiä kokemuksia ja mahdollisuuden oppia uutta

Oulussa, Metsokankaan alueella sijaitsevat Rinnekotien Pienryhmäkodit Hilla ja Pyry sekä Kasvunkoti Kanerva. Ne ovat koteja kehitysvammaisille ja autismikirjon lapsille. Yksiköiden yhteisessä käytössä oleva aistihuone on lasten mieleen. Aistihuone mahdollistaa esimerkiksi viikonloppuisin ja koulun jälkeen rentoutumisen tai aistien aktivoinnin.

Huoneen nurkan muodostaa kaksi kuvaa, joissa ui kalaparvia.

Monet aistihuonetta käyttävistä lapsista ovat ääniyli- tai aliherkkiä ja aistihuoneessa ärsykkeitä voidaan rajata tai lisätä aina käyttäjän mukaan. Palveluvastaavana Pienryhmäkoti Hillassa ja Pyryssä työskentelevä Jaana Vuoti kertoo, että normaalisti aistiärsykkeitä kontrolloi keskushermosto, mutta voi olla tilanteita, että se häiriintyy.

“Ääniyliherkälle lapselle voidaan aistihuoneessa poistaa videosta kokonaan äänet ja näyttää pelkästään kuvaa tai käyttää esimerkiksi tuntoaistille stimuloivia elementtejä”, Vuoti selittää. Nämä voivat olla lapsille hyvinkin rauhoittavia ja rentouttavia hetkiä.

Lapset voivat harjoitella aistihuoneessa myös valintojen tekemistä. Jos lapsi haluaa esimerkiksi rentoutua, hän voi päättää haluaako olla metsämaisemassa, tähtitaivaan alla, vai kenties takkatulen äärellä tai jossain muussa ympäristössä.

Aistihuone on myös monien lasten ja nuorten kuntoutuksen kannalta optimaalinen paikka oppia uusia asioita ja oman käyttäytymisen hallintaa.

”Aistihuoneessa voidaan harjoitella videoiden avulla erilaisia taitoja, esimerkiksi etäisyyksien hahmottamista tai oman kehon hallintaa”, Vuoti kertoo. Se tarjoaakin siis hyvin monipuolisesti käyttömahdollisuuksia ja sitä voidaan mukauttaa aina käyttäjän tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Aistihuone mahdollistaa myös vuoristorata-ajelun

Rentoutumisen ja oppimiskokemusten lisäksi aistihuoneessa voi saada turvallisesti sellaisia elämyksellisiä kokemuksia, joita lapset eivät ympäröivässä maailmassa pääsisi välttämättä koskaan kokemaan.

“Aistihuoneessa pääsee vaikkapa Linnanmäelle vuoristorataan, mitä moni meidän lapsista ei pystyisi oikeasti tekemään”, kertoo Vuoti.

Seinälle heijastettua vuoristoratavideota elävöittää sopivissa kohdissa värisevä säkkituoli, joka tuo tunteen jyskyttävästä junanvaunusta. Kun vuoristorata lähtee alas, tuulikone puhaltaa ilmaa kasvoille. Kokemus on mahdollisimman lähellä aitoa vuoristorata-ajelua – jopa äänimaailmassa kuuluu vuoristoradan jyskytys.

Vuotin mielestä onkin upeaa, että aistihuone mahdollistaa lapsille jopa sen kokemuksen, että he olisivat olleet vaikkapa Linnanmäellä laitteen kyydissä.

Katso videolta, kuinka aistihuonetta voi hyödyntää lasten kanssa.

Artikkeli on kirjoitettu 25.2.2022 ja sitä on päivitetty tammikuussa 2023.