Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Medialle | Tiedote | Uutiset

Helsingin Kurkimäessä käynnistyy empatiakampanja

Diakonissalaitos ja empatiataiteilija Enni-Kukka Tuomala käynnistävät Itä-Helsingin Kurkimäessä yhteisen projektin. Empatiakampanja x Kurkimäki edistää yhteisöllisyyttä ja yhteisymmärrystä luovuuden ja taiteen avulla.

Mies ja nainen seisovat metallisen kehikon sisällä katsoen toisiinsa ja pitäen toisiaan käsistä kiinni.
Enni-Kukka Tuomala: Newham for Empathy. Kuva: Liz Seabrook

Huhtikuussa käynnistyvä Kurkimäen empatiakampanja on osa Lontoossa asuvan Enni-Kukka Tuomalan pitkäaikaista Campaign for Empathy -projektia, joka tutkii empatian yhteisöllistä roolia taiteen avulla. Projektin aiemmat vaiheet on toteutettu Lontoossa ja Cambridgessa Iso-Britanniassa. Nyt Tuomala tuo kampanjan ensimmäistä kertaa Suomeen.

Empatiakampanja toteutetaan yhteistyössä Kurkimäkeen vuodenvaihteessa avatun Rinnekodit Silta -asumisyksikön kanssa. Silta on tuetun asumisen yksikkö ja suunnattu helsinkiläisille asunnottomille.

”Empatiakampanja on merkityksellinen kannanotto empatian elintärkeästä voimasta. Empatian rooli on kriittinen yhdenvertaisimpien yhteisöjen ja yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamisessa. Sen radikaalia voimaa tarvitaan erityisesti tässä ajassa jossa maailmanlaajuinen empatiavaje kasvaa ja arvot polarisoituvat. Empatiakampanjan tavoitteena on, että luovalla tekemisellä kurkimäkeläiset luovat yhdessä olosuhteet empaattiselle, inhimilliselle ja yhdenvertaiselle vuorovaikutukselle, kohtaamisille ja keskusteluille. Näin myös naapuruston asukkaiden uniikit kokemukset, näkökulmat ja tarpeet tulevat näkyviin”, maailman ensimmäinen empatiataiteilija Enni-Kukka Tuomala kertoo.

”Diakonissalaitoksen yhteisöfilosofia keskittyy ihmisiä inhimillisesti yhdistäviin asioihin ja jokaisen ihmisen vahvuuksiin,” sanoo kansalaistoiminnan erityisasiantuntija Laura Hakoköngäs Diakonissalaitokselta. “Kurkimäen empatiakampanjassa pyrimme tietoisesti rakentamaan sellaista yhteisöllisyyttä ja sellaisia toimintamalleja, jotka tekevät arjen rinnakkaiselosta viihtyisämpää, turvallisempaa ja sujuvampaa kaikille.”

Asukkaat mukaan yhteisöön

Empatiakampanja kutsuu Sillan uudet asukkaat, työntekijät, naapurit sekä alueella toimivat ihmiset vuoropuheluun ja osaksi osallistavaa luovaa prosessia. Kampanja ei perustu ennalta päätettyyn määritelmään empatiasta ja sen roolista, vaan kutsuu yhteisön jäseniä määrittelemään sen yhdessä. Se kartoittaa, tutkii ja havainnoi empatian roolia Kurkimäen yhteisössä, ja pitää sisällään leikkimielisiä työpajoja, monenlaisia luovia aktiviteetteja, keskusteluja, taiteellisia kokeiluja ja ulostuloja.

Rinnekodit tuottaa Diakonissalaitoksen sote-palveluja ympäri maan. Silta avattiin vuoden vaihteessa ja sen tavoite on tarjota koti lähes 80 asunnottomalle helsinkiläiselle. Tällä hetkellä asukkaita on vajaa 50.

”Sillassa projekti on otettu vastaan innokkaasti. Tavoitteemme on kaikessa toiminnassa tukea asukkaidemme kiinnittymistä ympäröivään yhteisöön sekä lisätä vuorovaikutusta naapurustomme kanssa. Tämä projekti tukee tätä tavoitetta hienosti”, sanoo Sillan palveluyksikön johtaja Krista Hellström.

Vuoden kestävä empatiaprojekti liittyy myös osaksi Diakonissalaitoksen keväällä 2023 käynnistämää Arvontuottajat-hanketta. Sen aikana kokeillaan ja kehitetään kansalaislähtöisiä ja yhdenvertaisuuteen perustuvia toimintatapoja yhteisöllisyyden vahvistamiseksi eri kumppaneiden kanssa.

Sillassa vietetään naapureille ja yhteistyökumppaneille avoimia ovia perjantaina 5.5. klo 14-18. Ohjelmassa on rentoa yhdessäoloa, pientä purtavaa sekä mahdollisuus keskustella työntekijöiden ja asukkaiden kanssa.

Lisätietoja:

Laura Hakoköngäs, erityisasiantuntija, Diakonissalaitos, 050 370 5451, laura.hakokongas@hdl.fi

Enni-Kukka Tuomala, empatiataiteilija, www.ennikukka.com

Krista Hellström, palveluyksikön johtaja, Rinnekodit Silta, 050 407 2592, krista.hellstrom@rinnekodit.fi