Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Tiedote

Kielomäki tuo uuden tuulahduksen Espoon Lakistoon

Rinnekodit rakentaa Espoon Lakistoon uuden, aikuisille kehitysvammaisille henkilöille tarkoitetun asumisen tuen palveluja tarjoavan yksikön. Kielomäen rakennustyöt ovat käynnissä ja asiakkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa loppuvuodesta 2024. Uuden tuulahduksen Lakiston kiinteistökantaan tuova Kielomäki tulee olemaan koti 20 asiakkaalle.

Havainnekuva Kielomäen atriumista, jossa sisäpihalla oleskelutilaa ja puistomaista aluetta.
Havainnekuva Lakistoon rakentuvan Kielomäen atriumista.

Kielomäkeen muuttavat Lakistossa sijaitsevien Kaisalan ja Arvolan asiakkaita yksilöllisen suunnitelman mukaan. Uuden yksikön toiminnan suunnittelussa otetaan huomioon se, että asiakkailla voi olla taustalla kriisiytynyt elämäntilanne tai heillä saattaa olla katkonainen asuinhistoria.

”Asiakkailla voi olla myös psyykkisen tuen tai runsaan ohjauksen tarvetta. Kielomäki onkin tarkoitettu henkilöille, joille Lakiston alue mahdollistaa turvallisen ja itsenäisemmän elon”, palvelualuejohtaja Mirikle Nousiainen mainitsee.

Lakisto sijaitsee Pohjois-Espoossa Espoon ja Nurmijärven rajalla. Sijaintina Lakisto luo turvallisen ympäristön harjoitella arjen taitoja asiakkaiden yksilöllisten tavoitteiden mukaan. Alue on ihanteellinen myös rauhallisen ja luonnonläheisen sijaintinsa vuoksi.

”Ympäröivä luonto on huomioitu myös rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Lisäksi viihtyvyyttä Kielomäkeen tuo atrium piha ja viherhuoneet”, Nousiainen kuvailee.

Asiakkaiden ja henkilökunnan osallisuus

Ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavan Kielonmäen suunnittelussa on hyödynnetty sinne muuttavien asiakkaiden ja työntekijöiden osaamista ja asiantuntijuutta. Asiakkaat ja henkilökunta muun muassa äänestivät uuden yksikön nimestä ja pääsivät kommentoimaan pohjakuvia.

”Seuraavaksi aloitamme asuntokohtaisten muutostöiden kartoittamisen yhdessä asiakkaiden kanssa. Asiakkaiden osallisuuden toteutuminen on meille ensiarvoisen tärkeää ja on hienoa nähdä sen toteutuvan etenkin nyt, kun on kyse heidän tulevasta kodista”, Nousiainen kertoo.

Uuteen kotiin muuttavien asiakkaiden kanssa aloitetaan myös muuttoon valmistautuminen hyvissä ajoin ennen muuttoajankohtaa. Avaimet uuteen kotiin ovat asiakkaiden käsissä näillä näkymin lokakuussa 2024.

asumispalvelut Kehitysvammapalvelut