Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Artikkeli | Urapolku

Sanervakodissa viihtyvät sekä asukkaat että työntekijät

Kun työntekijöitä kuunnellaan ja työnantaja välittää työntekijöistään, yhteishenki pääsee kukoistamaan. Rinnekodit Sanervakodissa työntekijät voivat kehittyä työssään ja luoda uraa niin, että vapaa-ajallekin jää tilaa.

Kaksi naista sohvalla, toisen käsi on toisen harteilla.
Sanervakodin asukas Riitta Plyhm istuu vastaavan ohjaajan Anna Roslanderin kanssa sohvalle kuvattavaksi.
”Tuntuu ihanalta”, Plyhm sanoo, kun Roslander ottaa hänet kainaloonsa.

Työntekijät voivat vaikuttaa työaikoihinsa. Lomatoiveet huomioidaan. Työn ohessa voi kouluttautua. Yhteishenki on lämmin ja asukkaat ihania.

Siinä muutamia syitä, minkä vuoksi lähihoitaja Anna Roslander viihtyy työssään Rinnekodit Sanervakodissa niin hyvin. Hänestä Sanervakodissa ja ylipäänsä Rinnekodeilla työntekijöistä pidetään huolta.

”Työntekijöitä kuunnellaan, ja meille halutaan hyvää.”

Sanervakoti sijaitsee keskellä asuinaluetta Helsingin Myllypurossa, lähellä metroasemaa. Talossa asuu pääasiassa alle 65-vuotiaita monisairaita henkilöitä sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujia.

Roslander tuli taloon puolisentoista vuotta sitten. Pian hänelle tarjottiin mahdollisuutta kouluttautua vastuullisempaan tehtävään ja alkaa työskennellä vastaavana ohjaajana.

Vastaava ohjaaja on Sanervakodissa pilotoitu työnkuva, jonka ansiosta lähihoitajat voivat halutessaan kehittyä ja luoda uraa.

Monipuolisia työtehtäviä

Nykyään Anna Roslander ei ainoastaan hoida asukkaita. Hän työskentelee myös esihenkilönsä työparina ja muiden lähihoitajien tukena.

Yksikön johtajat ovat pitkälti kiinni hallinnollisessa työssä, mutta vastaava ohjaaja pystyy olemaan läsnä paitsi asukkaille myös muille hoitajille.

Lisäksi Roslander pitää yhteyttä Sanervakodin yhteistyökumppaneihin ja asukkaiden läheisiin. Hän suunnittelee tulevan viikon töitä, tekee asukkaille tukihakemuksia ja auttaa etenkin uransa alussa olevia työntekijöitä monissa arkisissa asioissa. Esimerkiksi, jos työntekijä ei ole aikaisemmin vaihtanut kestokatetrin virtsapussia, Roslander näyttää, miten se tehdään.

”Opin itsekin jatkuvasti uutta. Minulla on valtava halu kehittyä”, Roslander kertoo.

Myös johtaja saa tukea

Myös yksi Sanervakodin palveluyksikön johtajista, Ritva Ruuskanen kehuu työnantajansa kannustavaa otetta ja toimivaa johtamisjärjestelmää.

”Saan tukea kaikkeen, mitä teen. Mikä tahansa haaste tulee eteen, aina löytyy joku, joka osaa auttaa.”

Saan tukea kaikkeen, mitä teen. Aina löytyy joku, joka osaa auttaa.

Sekä Anna Roslanderin että Ritva Ruuskasen mielestä haastavinta ovat muuttuvat tilanteet. Vaikka työpäivät suunniteltaisiin kuinka hyvin, aina voi sattua yllätyksiä: asukas voi saada sairauskohtauksen tai työkaveri flunssan.

Jos hoitajia sairastuu, apuna ovat Rinnekotien alueohjaajat, sisäiset sijaiset ja myös työvoimaa tarjoavat keikkafirmat.

Ehdoton plussa on se, että Rinnekodeilla työntekijöiden loma- ja työvuorotoiveet otetaan huomioon myös silloin, kun työntekijä haluaa viettää omaan kulttuuriinsa liittyvää juhlaa.

Harrastuksiin on mahdollista sitoutua vuorotyöstä huolimatta. Jos keskiviikkoiltaisin on jumppa, voi merkata itselleen keskiviikoiksi aamuvuoron.

Nainen istuu tuolissa, ympärillä vaahteranlehtikoristeita, päällä Rinnekotien pinkki paita.
Ritva Ruuskanen on yksi Sanervakodin kolmesta palveluyksikön johtajasta. Hän palkkaa mielellään työntekijöitä, jotka osaavat olla läsnä asukkaille.

Ketään ei jätetä yksin

Ritva Ruuskanen arvostaa työnantajansa arvoja. Niiden perusajatus on, että kaikkia autetaan, myös heikoimmassa asemassa olevia.

Ruuskaselle tärkeää on myös se, että Rinnekodit on yhteiskunnallinen yritys. Se ei siis ei ole kansainvälinen pörssiyhtiö, eikä tavoittele voittoa omistajilleen. Jos voittoa tulee, valtaosa siitä laitetaan yhteiseen hyvään.

”Hoiva on usein kovaa bisnestä. Meillä voi hengittää vapaammin, kun narua ei vedetä niin tiukalle”, Ruuskanen kuvailee.

Mikään pieni toimija Rinnekodit ei kuitenkaan ole. Vuonna 2023 Rinnekoti, Diakonissalaitoksen Hoiva, Caritas Palvelut sekä Diakonissalaitoksen lapsi- ja perhepalvelut yhdistyivät Rinnekodit Oy:ksi. Diakonissalaitos omistaa Rinnekodit kokonaisuudessaan.

Rinnekodit on Suomen neljänneksi suurin sosiaalipalveluja tuottava yritys ja Suomen suurin sote-alan yhteiskunnallinen yritys.

”Iso yritys tuo turvaa. Tämä ei hetkessä kaadu”, Ruuskanen toteaa.

Välittävä ilmapiiri näkyy

Välittävä ilmapiiri heijastuu myös asukkaisiin. Riitta Plyhm on asunut Sanervakodissa reilun vuoden. Hän viihtyy erinomaisesti.

Hänellä on seuraa, mutta myös oma huone ja rauha. Kussakin kerroksessa on tiloja, joissa voi kahvitella yhdessä, katsoa televisiota tai olla vaan.

Työntekijät ovat avuliaita ja hyväntahtoisia. Heille voi puhua mistä tahansa, myös henkilökohtaisista asioista.

Hoitajat viettävät paljon aikaa asukkaiden kanssa. Hoitotyön lisäksi he järjestävät ohjelmaa, esimerkiksi tietovisoja ja levyraateja. Säännöllisissä asukaskokouksissa asukkaat voivat toivoa mieleistään tekemistä.

Plyhm pitää erityisesti jumpparyhmistä ja siitä, että työntekijät auttavat käytännön arjessa, kuten peseytymisessä.

”Työntekijät ovat avuliaita ja hyväntahtoisia. Heille voi puhua mistä tahansa, myös henkilökohtaisista asioista”, Plyhm kertoo.

Koulutusta työn ohessa

Anna Roslander viihtyy asukkaiden kanssa. Aluksi voi olla vaikea kohdata uusi asukas, mutta tutustumalla kunkin tapoihin ja tottumuksiin oppii pian, miten ketäkin on hyvä lähestyä.

Sanervakodissa työntekijöitä kannustetaan osallistumaan erilaisiin koulutuksiin. Lisäkoulutus voi olla esimerkiksi validaatiokoulutusta, joka antaa työkaluja muistisairaiden kohtaamiseen. Kinestetiikka- ja RAI-koulutukset puolestaan auttavat tukemaan ikääntyneiden liikkumista, voimavaroja ja toimintakykyä.

Roslander nauttii työstään ja uuden oppimisesta niin paljon, että syksyllä 2023 hän alkoi opiskella työn ohella sairaanhoitajaksi. Hänestä on hienoa, että kaikkea opittua pääsee hyödyntämään heti omalla työpaikalla.

”Kehitys pitää mielen virkeänä”, Roslander tiivistää.

Kaksi naista pöydän ääressä, toinen kuvattu takaapäin.
“Sanervakodissa työntekijät otetaan hyvin huomioon. Kaikki työpaikat eivät suinkaan tarjoa esimerkiksi mahdollisuutta oppia koko ajan uutta”, sanoo lähihoitaja ja vastaava ohjaaja Anna Roslander.

Lähetä avoin hakemus!

Sanervakodissa työntekijöiltä odotetaan erityisesti kykyä aitoon läsnäoloon. Joku kaipaa lempeää lähestymistä, joku napakampaa.

”Kaikkea ei voi opetella kirjasta. Tilanteet ovat aina erilaisia”, Ritva Ruuskanen sanoo.

Sanervakodin ja koko Rinnekotien sekä Diakonissalaitoksen avoimet työpaikat löytyvät rekrysivustoltamme. Ruuskanen painottaa myös, että hänelle ja kenelle tahansa Sanervakodin kolmesta palveluyksikön johtajasta voi aina lähettää myös avoimen hakemuksen.

Hakijalta toivotaan motivaatiota oppia uutta ja työskennellä tämän asiakasryhmän kanssa.

”Jos arvomaailmamme kolahtaa, tämä voi olla juuri sinulle sopiva työpaikka.”

Teksti: Anne Ignatius
Kuvat: Susanna Kekkonen

Rinnekodit Sanervakoti

Sisäkuva Sanervakodin käytäviltä. Käytävällä on useita ovia, joista lähimpään on painettu vaaleanpunainen pioni. Seinillä näkyy tauluja, joissa on valokuvia ja piirustuksia.
  • Sanervakoti tarjoaa ympärivuorokautista palveluasumista monisairaille ja alle 65-vuotiaille asukkaille sekä yhteisöllistä asumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Noin puolet asukkaista sairastaa muistisairautta.
Asunto ensin muistisairaus Sanervakoti