Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Artikkeli

Näin nuoret haluavat tulla kohdatuksi työpaikalla

Nuoret toivovat työnantajilta joustavuutta, tasapainoa työn ja vapaa-ajan välille sekä avointa keskustelukulttuuria. Diakonissalaitoksen nuorten ohjelman kokemustyöntekijä Mila Nikkanen kertoo kahdeksan vinkkiä, miten kohdata nuori työpaikalla. Vieraanvarainen perehdytys toimii Rinnekodeilla. ”Meille halutaan tulla uudelleen töihin vaikkapa kesätyöjakson jälkeen”, kertoo Saarnituvan palveluyksikön johtaja Pirjo Sundberg.

Henkilö seisoo kukkapensaiden edessä.
Pirjo Sundberg toimii Alppikadulla sijaitsevan Saarnituvan palveluyksikön johtajana. Kuva: Ariana Staboulis.

Asunto ensin -yksikkö Rinnekodit Saarnituvassa panostetaan nuorten perehdytykseen.

”Käymme heti nuoren kanssa tutustumassa yksikköön, otamme toiveet huomioon ja olemme joustavia”, Sundberg kertoo.

Yksikkö on saanut positiivista palautetta opiskelijoilta siitä, että perehdytykselle on varattu aikaa.

”Nuoret ovat sanoneet, että meillä saa tehdä töitä rauhassa ja omaan tahtiin. Positiiviset palautteet innostavat panostamaan perehdytykseen entistäkin enemmän.”

Sundbergin mukaan arvostavaan kohtaamiseen kuuluu ystävällisyys, joustavuus ja jokaisen huomioiminen yksilönä.

”Olemme ennakkoluulottomia, emmekä ajattele, etteivät nuoret osaisi asioita. Siitä päivästä lähtien, kun nuori tulee meille harjoitteluun, on hän osa työyhteisöämme.”

Monimuotoisuus rikastuttaa työporukkaa

Saarnituvan yksikössä monimuotoisuus näkyy työporukassa.

”Täällä on järjestetty esimerkiksi eri kulttuuritaustan omaavan työntekijän pitämä ruokaryhmä. Meillä on töissä opiskelijoita kuudesta eri kulttuurista.”

Asukkaat ottavat nuoret työntekijät positiivisesti vastaan.

”Erilaiset kulttuurit kiinnostavat asukkaitamme, ja heistä on kiva saada vieraita, joten opiskelijat ovat aina tervetulleita”, Sundberg sanoo.

Nuoret ovat alan tulevaisuus

Nuoret tuovat paljon uutta tietoa työpaikalle, Sundberg kuvailee.

”Opiskelijat tuovat koulusta meille uutta tietoa. Työryhmässämme on eri-ikäisiä henkilöitä, ja ajat muuttuvat. Emme voi jäädä junnaamaan siihen, miten ennen on ollut.”

Saarnituvassa pyritään avoimeen keskusteluympäristöön.

”Kerrotaan nuorelle jo haastatteluvaiheessa avoimesti, minkälaista työ yksikössä on. Näin nuori voi ensin pohtia, onko yksikkö hänelle sopiva työpaikka.”

Sundbergin mukaan työ sotealan yksikössä on erittäin antoisaa, mutta se myös vaatii tiettyjä luonteenpiirteitä:

Tässä työssä vaaditaan ennakkoluulottomuutta. Pitää ymmärtää, että jokainen ihminen on arvokas lähtökohdistaan riippumatta.

”Tässä työssä vaaditaan ennakkoluulottomuutta. Pitää ymmärtää, että jokainen ihminen on arvokas lähtökohdistaan riippumatta.”

”Täällä oppii myös näkemään asioita eri kantilta. Asiakkaillamme on mielettömiä tarinoita, jotka liikuttavat. Jos yhtään harkitsee alaa, niin kannattaa lähteä kokeilemaan, sillä tämä työ antaa todella paljon”, Sundberg jatkaa.

Saarnituvan asukkaat ovat pääsääntöisesti alle 65-vuotiaita monisairaita henkilöitä. Moni asukkaista tarvitsee erityistä tukea esimerkiksi päihteidenkäytön vuoksi.

Mila Nikkanen toimii kokemustyöntekijänä Diakonissalaitoksen nuorten ohjelmassa. Tässä Milan vinkit työnantajille siihen, miten kohdata nuoret työpaikalla

Teksti: Ariana Staboulis, Viestinnän harjoittelija

opiskelijalle perehdytys työyhteisö